Personligt brev

Per-Erik Melander
Karl Hovbergsgatan 41 B
633 53 Eskilstuna

Tel.:0705200520

E-post: pererikmelander@bredband.net

 

Född på Engelbrektsgatan 14 i Eskilstuna den 5 december 1949. Gick första klass på Fröslunda småskola (byggd 1955) där jag började i augusti 1956 (lärare Svea Sandvik). Flyttade till Stenkvistavägen 3 (till ett nybyggt höghus om 9 våningar; vi bodde dock på den andra våningen) sommaren 1957 och började andra klass på Tunafors skola (lärare Gunvor Fors/Inga-Lill Sundstedt). Där gick jag fram till sjätte klass (lärare David Asp/Edit Lindberg), årskurs sju till nio genomfördes på Djurgårdsskolan (lärare Lennart Oscarsson).

Somrarna tillbringades på Bergsliden nära Sundbyholm där min farfars far med fru och barn en gång bott. Gården (ägd gemensamt av min farfar och hans syskon) bestod av ett hyreshus med hyresgäster (fyra familjer), ett garage där min farfars far och min farfar en gång haft ett bussbolag och (senare under 60-talet) två hus, ett för sommarboende, ett för vinterboende.

1965 började jag på Centrala Verkstadskolan som låg i Skjulsta. Jag hade sökt som elektriker (förstaval) och målare (andraval) men kom in som verkstadsmekaniker (mitt tredjeval). 1967 flyttade jag till Södertälje och började en utbildning som ledde till en anställning som driftsmekaniker på läkemedelsfirman Astra.

1969 var jag tillbaka i Eskilstuna, fick en del ströjobb, bl.a. som målare hos en släkting; 1970 hamnade jag åter i Södertälje, på Ing 1 där jag gjorde min militärtjänst som rekognoseringssoldat (vilket jag trivdes med). Efter muck 1971 åter ströjobb i Eskilstuna tills jag fick en längre anställning (1973) som lagerarbetare på EPA i hemstaden.

1974 började jag löpträna för att gå ned i vikt; tack vare löpningen minskade jag från 102 kg till ca 70 kg. Jag började även läsa språk. Under sjuttiotalet pluggade jag franska, tyska och ryska. 1975 började jag resa ut i världen (själv). Större delen av Europa, delar av Afrika, Kanada, USA, Västindien blev resmålen. Jag planerade en resa med transibiriska järnvägen genom Sovjetunionen till Japan men i stället blev det giftermål och mitt första barns födelse (1981). Året därpå föddes barn nr 2.

1978 började jag arbeta som budkörare på Tempo som senare ändrade namn till Åhléns. 1980 hade jag börjat tävla i löpning, vilket gick bra. Allt från kortare terränglopp till marathon genomfördes; bästa tiden på den senare distansen är 2:49:32.

1983 flyttade familjen till Hällby där jag bodde till 1990. Skilsmässa följde, jag hamnade i Nyfors och 1991 gifte jag om mig. Mitt tredje barn föddes samma år och 1992 flyttade vi till Mesta. Jag jobbade som försäljare (skivor) på Åhléns fram till 1993 då jag var tvungen att sluta.

Arbetslösheten gjorde att jag började intressera mig för datavärlden. Jag gick en massa grundläggande datautbildningar men det ledde inte till några jobb. Jag gick även en CNC-utbildning 1995-1996 (i samma lokaler där jag en gång pluggat till verkstadsmekaniker 30 år tidigare!). Inte heller detta gav utdelning. 1997 bestämde jag mig för att skaffa gymnasiekompetens. Två års studier på Komvux som gick mycket bra. Jag läste 21 ämnen vilket resulterade i 17 MVG, 3 VG och ett G. Jag testade även högskoleprovet: 1,7 av 2,0 möjliga. Efter Komvux började jag läsa Antik historia på Uppsala Universitet (distans) samtidigt som jag pluggade olika programmeringsspråk (Visual Basic och C++) på ett utbildningsföretag. Det sista ledde till ett vikariat som datalärare på samma företag och därefter en anställning som programmerare på ett annat företag i Eskilstuna. Men inget varar i evighet!

År 2000 köpte familjen ett hus i Närsjö (med båtplats och bad) där vi bodde fram till 2013. Efter försäljningen av huset flyttade vi in i en lägenhet i Skiftinge. 2015 blev det skilsmässa. Bor för närvarande i en etta i samma område, Skiftinge.

2002 var jag åter arbetslös. Efter en kurs anordnad av AF (jag minns faktiskt inte vad den gick ut på!) hoppade jag år 2004 på en utbildning som Klassmorfar. Praktiken var förlagd till Gillberga skola (där min yngsta son gått) och där anställdes jag som klassmorfar i februari 2005. Sedan dess har jag jobbat på denna skola, först som Klassmorfar, sedan som vikarie i olika omgångar. Fortfarande hoppar jag in som vikarie då och då.

Nu som sextiofemåring försöker jag hålla mig i form. Cyklar och springer när tillfälle ges. Annars försöker jag skriva musik musik, eller läser (mest faktalitteratur: historia, naturvetenskap, filosofi).

Den mänskliga tillvaron (allt vad människan åstadkommit under årtusenden) finns i sex miljarder människors medvetande. Inte någon annanstans. När människosläktet dör ut försvinner den mänskliga dimensionen!

The totality of thought is a picture of the world. 

Ett liv i bilder:

 

 

Snart två år. 1951 = 64 år sedan!

 

 

Vilket löpsteg! Redan då visste jag vad jag ville syssla med! Sent 50-tal.

 

 

 

Helt klart 70-talet!

 

 

1981 och en aning berusad!

 

 

Örebro City Marathon 1986

42,2 km 2:59:14

 

 

Almost sixty!

Vart tog du vägen - tid?

 

CV


HEM

Copyright © 2011 Per-Erik Melander

All Rights Reserved